Neredeyse üç kadında bir görünen çatlaklar kadınların en büyük düşmanları arasında sayılıyor. En çok hızlı kilo alıp verme ve hamilelik zamanları ortaya çıkan bu görüntü birçok kadında özgüven sorunları oluşturuyor. Genelde kadınlarda ortaya çıkan bu cilt rahatsızlığı, hamile kadınların %90’ında ve ergenlik çağındaki kızların %70’inde görülüyor. Peki bu kadar yaygın görülen bir rahatsızlık olan cilt çatlaklarını tam olarak biliyor muyuz? Gelin, bu yazımızda cilt çatlakları neymiş, nasıl tedavi edilirmiş inceleyelim.

Cilt Çatlakları Nedir?

Normalde cildin yüzde 4’ünü oluşturan elastin, cilde esnekliğini verir ve gerilmesini mümkün kılar. Elastin liflerinin zarar görmesi ile de cilt aşırı gerilmeye dayanamamaya başlar ve yırtılır. Böylece cilt çatlakları oluşur. İki çeşit çatlak vardır. İlk oluşmaya başlayan çatlaklar kırmızı ve morumsu renkteyken ileri derecedeki çatlaklar beyaz ve grimsi bir renk alır. Çatlaklar henüz ilk aşamalarda ve kırmızı-mor renkteyken tedaviye başlamak önerilir, çünkü rengi beyazlaştıkça ve ilerledikçe tedavisi zorlaşır.

Cilt Çatlakları Neden Oluşur?

Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır ancak başka sebepleri de vardır. Hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma-verme gibi değişimler hormonal değişimlerden kaynaklandığından ya da hormonları etkilediğinden cilt çatlaklarının ana sebeplerini oluşturur. Bu değişimler sırasında, derinin altındaki kas ve yağlar cildin gelişiminden daha hızlı gerçekleşmesinden kaynaklıdır. Özellikle hamilelik dönemindeki hormonlar ve hızlı kilo alma, karın, basen ve göğüslerdeki çatlak oluşumunu hızlandırır. Bu dönemde cildi nemlendirmek cildi esnemeye hazırlar ve çatlaklara karşı korur.

Uzun süreli kortizon kullanımı ya da vücutta fazla kortizon üretimine sebep olan Cushing hastalığı da çatlak oluşumunu hızlandırır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt çatlaklarının tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Mezoterapi, Prp ve fraksiyonel karbondioksit lazer ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tedavi sürecine başlamadan önce doktor tarafından muayene edilir ve cilt çatlaklarının seviyesi, hangi yöntemin daha uygun olduğu ve süreç belirlenir. Tedavinin kaç seans süreceğini çatlakların seviyesi, uygulamanın yapılacağı bölge ve tedavi yöntemi belirler. Örneğin fraksiyonel lazer ve radyofrekans ile yapılan çatlak tedavisi bir etkisi olması için en az 4-6 seans yapılmaktadır.

Son senelerde gelişen teknoloji ile çatlak tedavisi de ilerlemiştir ve eski-yeni tüm çatlakları tedavisinde kullanılabilmektedir. Özellikle basen ve bacak bölgelerinde etkili olan tedavide karın çatlakları biraz daha uzun sürmektedir.

Uygulama sonrası bölgede kızarıklık ve kabuklanma olabilir, bu kızarıklık ve kabuklanma bir ya da iki hafta içinde geçecektir. Hastanın dikkat etmesi gereken noktalardan biri bölgede oluşan kabuk ile oynayarak tedavi sürecini kötü etkilememek ve uygulamayı gerçekleştirmesi için iyi bir doktor seçmektir. Özellikle esmer kişilerde, deride lekeler yapabileceğinden uzman bir dermatolog tercih edilmelidir.

Genelde sonbahar ve kış aylarında yaptırılan tedavi yöntemi hakkında daha fazla bilgi almak için çatlak tedavisinin nasıl tedavi edildiğini anlattığımız blog yazımızı okuyabilir ya da bize ulaşabilirsiniz! 😊