Gebelik süresi boyunca anne bedeninde fizyolojik ,yani tamamen gebelikte vücutta meydana gelen bazı metabolik, hormonal değişiklikler nedeniyle oluşup doğum sonrasında eski halini dönen veya patolojik olarak kabul ettiğimiz değişikler olabilmektedir. Bu tarz değişiklikler genellikle gebede yoğun endişeye sebep olmakta ve gebelik sonrasında tamamen eski haline dönüp dönmeyeceği merak edilmektedir.

Gebelik Beraberinde Neler Getiriyor?

Çatlaklar

Gebelik süresi boyunca anne bedeninde fizyolojik ,yani tamamen gebelikte vücutta meydana gelen bazı metabolik,hormonal değişiklikler nedeniyle oluşup doğum sonrasında eski halini dönen veya patolojik olarak kabul ettiğimiz değişikler olabilmektedir. Bu tarz değişiklikler genellikle gebede yoğun endişeye sebep olmakta ve gebelik sonrasında tamamen eski haline dönüp dönmeyeceği merak edilmektedir.

Gebelik çatlakları, sıklıkla karşılaştığımız ve gebelerde ciddi kozmetik rahatsızlığa neden olan bir değişikliktir. Deri altındaki dokuda meydana gelen yapısal değişiklikler sonucu oluşmaktadır. Bu tarz değişiklikler gebelerin %50-90’ında görülmektedir. Özellikle gebeliğin 2. trimestrı yani 6.-7. aylarında ortaya çıkmaktadır. Bu çatlaklar pembe mor renkli ve deriden hafif çökük iken doğum sonrası soluk renk almaktadır. Gebeler özellikle çatlakların yeni başladığı sürede hafif bir kaşıntı hissedebilir. Sıklıkla karın bölgesinde görülmekle birlikte meme bölgesi, kalçalar, bacaklarda da rastlanmaktadır.

Gebelik planı olan kişilerin en çok merak ettiği konu kimlerin çatlak oluşumuna aday olduğudur. Açıkçası henüz bu doğum çatlaklarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat gebelikte çok kilo alan ve çocuk doğum kilosu fazla olan annelerde daha sık çatlak olduğu gösterilmiştir. Genellikle eğilimli anne adaylarında ilk gebelikte çatlaklar oluşmaktadır. Fakat halk arasında bilindiği gibi ilk gebeliğinde hiç çatlağı olmayan annelerin diğer gebeliklerinde çatlakları olmayacağı doğru değildir. Özellikle anne adayları için iyi bir ipucu kendi annelerinin gebeliklerinde çatlak oluşup oluşmadığıdır. Çünkü ailede çatlak öyküsü olanlar riskli hastalardır. Birçok çalışmada çatlağı olan annelerin gebelik yaşı da daha düşük bulunmuştır.

Bu kadar risk faktöründen bahsettikten sonra önlem olarak ne yapılması konusuna değinebiliriz. Özellikle gebelik boyunca çatlak önleyici krem ve yağ kullanılması çatlak oluşumunu ciddi düzeylerde azaltmaktadır. Bebeğe ve anneye birçok zararlı etkisi olduğu gösterilmiş sigaranın bir yan etkiside çatlakları arttırmaktır. Anne adaylarının sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Toplumumuzda sıkça görülen ”Gebelikte yemeyeceğim de ne zaman yiyeceğim ” mantığıyla kontrolsüz kilo alımından kaçınıp doktor kontrolünde gerekli miktarda kalori alımına dikkat etmeliyiz. Böylece hem sağlıklı bir gebelik geçirip hem de çatlak oluşumunu önlemiş oluruz.

Gelelim bütün önlemlerin alınmasına rağmen çatlakları oluşmuş hastalarda neler yapabileğimize; özellikle aktif dönemde çatlakların rengi henüz pembeyken başlanmalıdır. A vitamini türevi kremler, bazı peelingler, çeşitli lazer sistemleri ile çatlaklarda düzeltme yapılması mümkündür. Çatlakların cerrahi olarak alınması kabul edilebilen bir yöntem değildir. Çatlak tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Çatlak Tedavi’sinin nasıl yapıldığını anlatan sayfamızı inceleyebilirsiniz: Çatlak Tedavisi

Varis

Varisler, gebelerin üçte birinde görülen bir problemdir. Özellikle büyümüş rahimin damarlara baskı yapması ve hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkar. Doğum sonrasında bu büyümüş damarların büyük kısmında gerileme olmaktadır. Varisler genellikle aile hikayesi olan, meslek gereği uzun süre ayakta kalan anne adaylarında görülmektedir.

Varis oluşumunu önlemek için; uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınmalıyız. Günlük yürüyüş ve özellikle ayak kaslarını çalıştırdığı için yüzme gibi bir spor aktivitesini hayatımıza bu dönemde sokabiliriz. Uzun vadeli ayakta durmakta varisleri arttıracağı için uzun vadeli ayakta durmaktan kaçınmalıyız. Hamam, sauna, sıcak suyla banyo yapmak varislerin ilerlemesini hızlandıracağı için gebelik döneminde bu tarz hobilerimizi ertelemekte fayda var.

Doğum sonrasında varisleri kalan gebelerinde korkmasına hiç gerek yok. Doğum sonrası kalan damarların tedavisi için damarların büyüklüğüne göre lazer yada skleroterapi tedavisi uygulanabilir. Varis Tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için ‘Varis Nedir & Neden Oluşur‘ blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Çabuk Kırılan Tırnaklar

Gebe kadınlarda tırnakla kolay kırılır hale gelebilir.Tırnaklarının uzama hızıda normale göre artmıştır. Bu dönemde tırnak balsamlarıyla tırnakları nemlendirmek faydalı olacaktır.

Hamileliğe Bağlı Ödem

Gebelerin %80’inde 6.aydan sonra ayak bilekleri ve ayak sırtında rahmin toplar damarlara baskı yapması sonucu oluşmaktadır. Bunu engellemek için birkaç ipucu verecek olursak:

  • Tuzlu gıda fazla tüketmeyin.
  • Akşamlara eve gelince ayakları uzatıp televizyon yada kitap keyfinizi devam ettirin.
  • Sıcak ortamlardan uzak durun.

Sivilceler

Gebelerde yağ bezlerinin çalışması arttığı için sivilcelenme yada mevcut sivilcelerde artış görülebilir. Bu durumda doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç kullanılması kesinlikle uygun değildir. Yüzünüzü sabah akşam gebeler için üretilmiş organik temizleme jelleriyle temizleyin ve asla yüzünüzdeki, özellikle bu dönem lekelenmeye yatkınlığınız olduğu için, sivilce ve siyah noktalarla oynama sıkma yapmayın. Eğer sivilcelerinizden şikayetçiyseniz sivilce tedavisi nasıl yapılır öğrenmek için tedavi sayfamızı inceleyebilirsiniz:Akne (Sivilce) Tedavisi.

Meme Uçlarında Ve Diğer Bölgelerde Koyulaşma

Gebelik döneminde en sık görülen değişiklik pigmentasyon yani renk koyulaşmasıdır. Gebelerin %90’ında çeşitli bölgelerinde koyulaşma görülebilir. Özellikle esmer olan gebeler biraz daha risklidir. Özellikle gebelik dışında da daha koyu olan meme uçları ve genital bölgelerin koyuluğu daha belirgin hala gelmektedir.

Bu renk değişikliği gebeliğin erken dönmelerinde başlar, gebelik boyunca ilerler ve doğum sonrası tamamen yada kısmen geriler. Gerileyen koyulaşmalara için lazer ya da peeling tedavileri doğum sonrasında uygulanabilir.

Saç Dökülmesi

Gebelikte sıklıkla erken dönemlerde başlayan hafif bir kıl artışı mevcuttur. Bu durum gebelerde yoğun strese sebep olmaktadır. Fakat bu yalancı kıllanma hali gebeliğin sonuna doğru yada doğum sonrası tamamen kaybolmaktadır.

Saçlar ise gebelik boyunca büyümekte olan kıllarda artış nedeniyle gürleşip, doğumdan yaklaşık 1-5 ay sonra ciddi dökülme meydana gelebilir. Bu durum genellikle geçicidir. Fakat saç dökülmesinin devam etmesi halinde altta yatan herhangi bir sıkıntının olup olmadığının araştırılması ve tedavi başlanması açısından uzman doktora başvurulması gereklidir. Saç dökülmesi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için tedavi sayfamızı inceleyebilirsiniz.