Sivilceler dış görünüşün güzelliği ve özgüvenin en büyük düşmanıdır. Sadece cildimizde çıkması bile moral bozan bir durumken bir de iz bırakması ile kabus halini alabilir. Sivilce izlerinin yanı sıra siyah noktalar ve güneş lekeleri de kişiyi rahatsız eden cilt lekelerini oluşturur. Eğer siz de güneş lekesi, siyah nokta ve sivilce izlerinden şikayetçiyseniz, tedavi süresince cildinizi güneşten korumak önemli olduğu için, kış aylarını tercih edin!

Sivilceler Ne Zaman İz Bırakır?

Tedaviye başlamadan önce leke tedavisine ihtiyaç duymanıza sebep olan sivilcelerin hangi durumlarda iz bıraktığını açıklayalım. İz kalmasının en büyük sebeplerinden biri sivilcelerle oynanmasıdır. Sivilcelerle kontrolsüz ve sürekli bir şekilde oynamak ve sıkmak iltihaplı kısmın yayılmasına ve iz kalmasına sebep olur.

İz kalmasının bir diğer sebebi de aynı bölgede çıkmaya devam eden iltihaplı kırmızı sivilcelerin tedavi edilmemesidir. Tedavi edilmediği zaman sıkıntı yaşatan başka bir sivilce türü de ergenlik döneminde çıkan sivilcelerdir. Uzun süre tedavi edilmediği durumda sivilcelerin iz bırakma ihtimali artar. Bu sebeple sivilcelerinden şikayet edenler bir an önce akne tedavisine başlamalıdır.

Leke Tedavisi Nasil Gerçekleştirilir?

Uygulamaya başlamadan önce yapılan muayene ile lekelerin sebebi belirlenir ve buna göre bir tedavi yöntemi seçilerek ilerlenir. Cilt lekelerinin güneş, sivilce, siyah nokta, doğum kontrol hapı veya hamilelik gibi bazı hormonel durumlar gibi sebepleri olabilir; sebebi belirlemek oluşan lekelerin tedavisi için doğru adım atmanızı sağlayacaktır.

Lekelerin tedavisinde amaç ciltteki lekelerin tamamından kurtulmak ve renk farklılıklarını yok etmektir. Bunun için de leke tipinin yanı sıra cilt rengi ve lekenin yaygınlığı da önemli faktörlerdir. Tüm faktörler ele alındıktan sonra tedaviye başlanır ancak yanıt alınan seans sayısı kişiden kişiye değişmektedir. Lekelerin üzerine lazerle atış yapılarak melanositlerin ve melaninlerin dağılması sağlanır. Bu hasar sonrasında oluşan kabuklanma ile dağıtılan melanositlerin büyük bir kısmı ciltten dışarıya atılır.

Leke Tedavisi Sonuçları Ne Zaman Alınır?

Daha önce söylediğimiz gibi, sonuç alınan zaman kişiden kişiye değişse de genel olarak koyu renkli lekelerin tedaviye daha hızlı yanıt verdiğini söyleyebiliriz. Hamilelik sonrası hormon etkisi ile oluşan, sert kemik dokusu üzerinde oluşan ve güneş etkisiyle daha da belirginleşen melazma denen lekelerin tedavisi daha uzun sürmektedir. Şikayetleri hafif olan hastalarda tedavinin etkileri 1 hafta gibi kısa bir sürede belli olabilirken genel olarak 3-4 seansta tedavinin etkileri görülmektedir.

Leke Tedavisi Başka Hangi Lekelerin Tedavisinde Kullanılır?

Güneş, sivilce ve siyah nokta dışında leke tedavisinin tercih edildiği birçok leke tipi vardır. Kolonya veya parfüm sürülmüş derinin güneşe maruz kalışıyla gelişen Berlock Dermatiti, yaşlılık lekeleri, çiller, gebeliğe bağlı olarak gelişen lekeler, leke tedavisinin uygulandığı diğer alanlardır.

Leke tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için hemen bir dermatoloğa ulaşın!