Günde 100-150 telden fazla saç teli dökülmesi olarak tanımlanan bu rahatsızlık kadınların beşte birinde ve erkeklerin yüzde 25’inde görülür. Sağlıklı bir insanda yılda üç kez tekrarlanabilen ve 2 ay sürebilen bu rahatsızlık eğer 2 aydan fazla sürüyorsa ciddi bir durumun habercisi olabilir. Saç dökülmesi saçlarda küçük bir incelmeyle başlar ve saçların tamamının dökülmesi ile sonuçlanabilir. Eğer saç dökülmesinden şikayetçiyseniz saç köklerini canlandıran saç mezoterapisi ile alakalı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Saçlar Neden Dökülür?

Saç dökülmesinin en yaygın sebeplerinden biri genetik faktörlerdir. Erkeklerde görülen saç dökülmesinin yüzde 50’den fazlası erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir, kişinin ailesinden dolayı saç dökülmesine yatkınlığı vardır ve yaş ilerledikçe kellik oluşur.

Saç dökülmesinin diğer bir sebebi yanlış beslenmedir, tek tip beslenme, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve uzun süreli açlıklar saç dökülmesi ile sonuçlanabilir.

Beslenme problemlerinin yanı sıra saçın ihtiyacı olan vitamin ve minerallerinin eksikliği de saçlara zarar verir ve saç dökülmesinin bir sebebidir. B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minerallerin eksikliği saç dökülmesini arttıran faktörlerdendir.

Stres ve depresyon saç dökülmesini etkileyen diğer sebeplerdendir, psikolojik sorunlar olduğu gibi onların tedavisinde kullanılan ilaçlar da saç dökülmesini etkileyebilir. Saç dökülmesine sebep olan diğer ilaçlar arasında bazı iç hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ve doğum kontrol hapları vardır.

Bunlar dışında kalan sebepler arasında kemoterapi veya hamilelik vardır. Bilindiği üzere kemoterapi son yıllardaki ilaçlarla bu etkisi azaltılmış olsa da hala saç dökmektedir. Hamilelik kaynaklı saç dökülmesinde ise hamilelik sürecinde dökülmeyen saçların doğumdan birkaç ay sonra aniden dökülmesinden kaynaklanır.

Saç Dökülmesinin Çeşitleri Nelerdir?

Saç dökülmesinin; erkek tipi saç dökülmesi, saç kıran tipi saç dökülmesi, strese bağlı saç dökülmesi, diş çürüklerine bağlı saç dökülmesi, tiroit hormonlarına bağlı saç dökülmesi ve vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmesi şeklinde çeşitleri vardır.

Eğer siz de saç dökülmesinden şikayetçiyseniz saç dökülmenizin çeşidini ve size uygun tedavi yöntemini öğrenmek için zaman kaybetmeden bir dermatoloğa danışın!